Pabandžiau surasti informacijos apie medaus kokybės nustatymą:
Vandens nustatymas meduje Pasveriamas vienas litras medaus. Iš svorio pagal lentelę sužinome vandens kiekį meduje
- Kodas:
-
__________________________
Medaus 1 litro | Vandens % |
svoris g | |
__________________________
1402 22.1
1404 21.8
1406 21.5
1408 21.2
1410 20.9
1412 20.6
1414 20.3
1416 20
1418 19.7
1420 19.4
1422 19.1
1424 18.8
1426 18.5
1428 18.2
1430 17.9
1432 17.6
1434 17.3
1436 17
1438 16.7
1440 16.3
Medaus švarumo nustatymas Medus gabalėliais įdedamas į stiklinę, o dar geriau į mėgintuvėlį ir, įstačius į karštą vandenį, pašildomas. Jeigu ištirpęs medus skaidrus, neiškrenta jokios nuosėdos nei ant dugno nei medaus paviršiuje, medus yra visisškai švarus.
Lipčiaus nustatymas medujeLipčiaus kiekį meduje galima nustatyti dviem būdais: kalkių ir spirito reakcija.
Kalkių reakcija Į mėgintuvėlį įpilama skysto ar įdedama susicukravusio medaus, kad susidarytu 5-6 cm sluoksnis. Paskui tiek pat įpilama šilto vandens ir šildant maišoma, kad vanduo su medumi susimaišytų.Tada į megintuvėlį įpilama tiek kalkėmis prisotinto vandens, kiek buvo medaus ir vandens bendrai. Viskas gerai sumaišoma ir šildoma iki užvirimo.
Jeigu meduje nėra lipčiaus skystis lieka skaidrus, jei lipčiaus yra skistyhje atsiranda daug drumzlių. Kuo daugiau tirpale drumzlių - tuo daugiau lipčiaus meduje.
Spirito reakcija Imama 1 dalis medaus ir 1 daluis minkšto arba distiliuoto vandens. Medus ištirpinamas vandenyje ir įpilama 10 dalių spirito. Jei medus turi lipčiaus tai tirpalas pasidaro drumstas. Ši reakcija tijkslaiu parodo lipčiaus kiekį meduje nei kalkių reakcija.
J. Krisčiūnas "Bitininkystė", 1961m.